16 Φεβρουαρίου 2014

Η μάχη των Πλαταιών και η ναυμαχία της Μυκάλης

  • Μετά την ήττα στη Σαλαμίνα ο Ξέρξης αποφάσισε να φύγει για την πατρίδα του και άφησε  το γαμπρό του Μαρδόνιο στην Ελλάδα με αρκετές χιλιάδες στρατό  για να συνεχίσει την προσπάθεια υποταγής των ελληνικών πόλεων.
  • Ο Μαρδόνιος πήγε στη Θεσσαλία για να περάσει το χειμώνα αφού εκεί θα έβρισκε εύκολα τροφή για το στρατό και το ιππικό του. Επίσης έστειλε αγγελιαφόρους στους Αθηναίους ζητώντας του να συμμαχήσουν και τους υποσχέθηκαν πολλά ανταλλάγματα, όπως αποζημίωση για τις καταστροφές που είχαν προξενήσει αλλά και μεγάλες εδαφικές εκτάσεις. Όμως οι Αθηναίοι αρνήθηκαν.
  • Το καλοκαίρι του 479 π.Χ. ο Μαρδόνιος ξεκίνησε για την Αθήνα που ακόμα μια φορά τη βρίσκει άδεια.
  • Ο πελοποννησιακός στρατός  με αρχηγό τον Παυσανία φτάνει στην Αττική.
Εικόνα
  • Μόλις ο Μαρδόνιος μαθαίνει για τον ερχομό των Σπαρτιατών φεύγει από την Αθήνα και στρατοπεδεύει στις Πλαταιές.
Αρχείο:Map of cities in ancient boeotia greek.png

  • Εκεί επιλέγει μια πεδινή περιοχή κοντά στον Ασωπό ποταμό για τη μάχη ώστε να χρησιμοποιήσει το ιππικό του.
Εικόνα

  • Οι Πέρσες επιτέθηκαν πρώτοι με όλες τους τις δυνάμεις αλλά αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν συναντώτας σθεναρή αντίσταστη από τους ενωμένους Έλληνες. Αριστερά είχαν παραταχθεί οι Σπαρτιάτες με τους Τεγεάτες, δεξιά είχαν παραταχθεί οι Αθηναίοι και στο κέντρο οι υπόλοιπες ελληνικές πόλεις.
  • Ο Μαρδόνιος σύμφωνα με τον Ηρόδοτο ήταν στο πεδίο της μάχης περικυκλωμένος από 1000 σωματοφύλακες αλλά τον σκότωσε ο Σπαρτιάτης Αειμνήστος που τον πέτυχε στο κεφάλι(ίσως με πέτρα).
  • Ο περσικός στρατός υποχώρησε προς το στρατόπεδο και η νίκη ήταν των Ελλήνων οριστικά.
  • Μετά τη μάχη μοίρασαν μεταξύ τους τα λάφυρα και θυσίασαν στους θεούς.
  • Παράλληλα με τη μάχη στις Πλαταιές έγινε και η ναυμαχία και η μάχη στη Μυκάλη, με αρχηγό τον Σπαρτιάτη Λεωτυχίδα, όπου κατατροπώθηκε και ο περσικός στόλος.
  • Μετά από αυτές τις δύο νίκες οι Πέρσες έπαψαν να αποτελούν κίνδυνο για τους Έλληνες.
Φαντάζεσαι τι θα είχε συμβεί αν οι Έλληνες δεν είχαν νικήσει τους Πέρσες;

Αν οι Πέρσες είχαν κερδίσει στους Περσικούς Πολέμους, θα είχαν υποδουλώσει τις ελληνικές πόλεις και θα πλήρωναν φόρους υποτέλειας όπως οι υπόλοιπες σατραπείες. Οι Έλληνες θα έχαναν την ελευθερία τους και δεν θα υπήρχε δημοκρατικό πολίτευμα, έτσι δεν γινόταν ποτέ η οικονομική, πολιτιστική και πολιτική πρόοδος που ακολούθησε τους Περσικούς Πολέμους. Επίσης αφού θα υποδουλώνονταν οι ελληνικές πόλεις, οι Πέρσες θα ήταν ανενόχλητοι να συνεχίσουν τους επεκτατικούς πολέμους και θα εξαπλώνονταν στην Ευρώπη.

Ποιοι ήταν, κατά τη γνώμη σου, οι λόγοι που έκαναν τους Έλληνες να νιώθουν περήφανοι;

  1. Οι Έλληνες διέλυσαν το μύθο ότι οι Πέρσες ήταν ανίκητοι.
  2. Ματαίωσαν για πάντα τα επεκτατικά σχέδια των Περσών και την εξάπλωσή τους στη Δύση.
  3. Απέδειξαν ότι οι Έλληνες ήταν ανώτεροι στην πολεμική τέχνη και τακτική
  4. Εξασφάλισαν την ελευθερία των ελληνικών πόλεων και στα χρόνια ειρήνης που ακολούθησαν σημειώθηκε σημαντική οικονομική και πολιτιστική πρόοδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: