25 Φεβρουαρίου 2014

Η ελιά στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο.

Ας παρατηρήσουμε προσεκτικά το βίντεο για το ελαιομάζωμα και την παραγωγή του ελαιόλαδου. 

Η ελιά ωριμάζει στα μέσα με τέλη του φθινοπώρου. 
  1. Αρχικά στρώνουμε τα λιόπανα γύρω από την ελιά. 
  2. Ύστερα κλαδεύουμε τα πιο ψηλά κλωνάρια της ελιάς που είναι δυσπρόσιτα αλλά και για να αναπτυχθεί σωστά το δέντρο.
  3. Αμέσως μετά με τα χέρια ή με χτένι ξεχωρίζουμε τους καρπούς από τα κλαδιά.
    Όταν είναι πολύ ώριμες οι ελιές, μπορούμε να τις ραβδίσουμε και να ξεχωρίσουν εύκολα ο καρπός από το δέντρο.
  4. Αφού πέσουν όλες οι ελιές, τινάζουμε τα λιόπανα από τις άκρες για να σχηματιστούν σωροί από τις ελιές, να καθαριστούν από τα μεγάλα κλαδιά και να είναι έτοιμες να αποθηκευτούν σε σακιά.
  5. Τελευταίο βήμα είναι να μεταφερθούν τα σακιά με  τις ελιές στο ελαιοτριβείο, για να ξεκινήσει η παραγωγή του ελαιόλαδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: