20 Φεβρουαρίου 2014

Η Αθήνα γίνεται η πιο ισχυρή πόλη.

Για τους μελετητές της Ιστορίας ο "Χρυσός Αιώνας" της αρχαιότητας ξεκινά με το τέλος των Περσικών Πολέμων. (5ος αιώνας π.Χ.)
Oι Πέρσες φεύγουν νικημένοι. Πολλές πόλεις δημιουργούν την Α΄ Αθηναϊκή Συμμαχία. Οι συμμαχικές δυνάμεις νικούν και πάλι τους Πέρσες.

  • Ενθουσιασμένοι οι Έλληνες από τις νίκες τους εναντίον των Περσών, αποφασίζουν να συνεχίσουν τον πόλεμο και να επιτεθούν και οι ίδιοι. 
  • Ο ελληνικός στόλος με αρχηγό τον Παυσανία ελευθέρωσε πάρα πολλές πόλεις της Κύπρου και του Ελλησπόντου.

  • Αυτός ο επεκτατικός πόλεμος δεν συνεχίστηκε  για πολύ διάστημα, γιατί οι Σπαρτιάτες είχαν εσωτερικά προβλήματα στο κράτος τους και ήθελαν να σταματήσουν.
  • Τότε πολλές πόλεις που φοβόντουσαν ακόμα τους Πέρσες ζήτησαν βοήθεια από τους Αθηναίους,επειδή είχαν πολύ ισχυρό στόλο. Έτσι έγινε η Α΄Αθηναϊκή Συμμαχία (478π.Χ.), της οποίας στόχος ήταν η προστασία των πόλεων που ανήκαν σε αυτή.

  • Κάθε πόλη μέλος της Συμμαχίας έπρεπε να δίνει πλοία ή χρήματα για το συμμαχικό στόλο.
  • Οι αντιπρόσωποι των πόλεων συνεδρίαζαν στο ιερό νησί της Δήλου, για αυτό το λόγο η συμμαχία ονομάστηκε και Δηλιακή.

  • Τα χρήματα του συμμαχικού ταμείου τα διαχειρίζονταν 10 Αθηναίοι που ονομάζονταν ελληνοταμίες.
  • Ο Αριστείδης ανέλαβε να κανονίσει τις υποχρεώσεις που θα είχε κάθε πόλη.

  • Ο συμμαχικός στόλος με αρχηγό τον Κίμωνα νίκησε τους Πέρσες στον Ευρυμέδοντα ποταμό (465 π.Χ.). Λίγα χρόνια πιο μετά οι Αθηναίοι κέρδισαν τους Πέρσες στην Κύπρο χωρίς όμως τον Κίμωνα, που πέθανε στη μάχη (και νεκρός ενίκα).
  • Οι Πέρσες τελικά υπέγραψαν συνθήκη ειρήνης (448π.Χ.) στην οποία συμφώνησαν την ελευθερία των ελληνικών πόλεων της Μικράς Ασίας.

  • Η δύναμη της Αθήνας αυξανόταν συνέχεια, γεγονός που έκανε τους Αθηναίους να φέρονται με υπεροψία και να καταπιέζουν τους συμμάχους τους. Επιπλέον, το ταμείο από τη Δήλο μεταφέρθηκε στην Αθήνα. Έτσι πια δεν ήταν συμμαχία αλλά ηγεμονία της Αθήνας.
  • Η συμπεριφορά των Αθηναίων αλλά και η δυναμή τους ανησύχησαν τους Σπαρτιάτες, οι οποίοι θέλησαν να πάρουν με το μέρος τους τις πόλεις που ήταν δυσαρεστημένες με την Αθήνα.

Γιατί νομίζεις ότι οι Αθηναίοι που διαχειρίζονταν το ταμείο της Συμμαχίας ονομάστηκαν ελληνοταμίες;

Το ταμείο της Α΄ Αθηναϊκής Συμμαχίας το διαχειρίζονταν 10 Αθηναίοι που ονομάστηκαν ελληνοταμίες. Τους έδωσαν αυτό τον τίτλο γιατί οι Αθηναίοι ήθελαν να έχει η συμμαχία πανελλήνιο χαρακτήρα. Τα χρήματα άλλωστε προέρχονταν από όλες τις ελληνικές πόλεις που ήταν σύμμαχοι και προορίζονταν για να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των πόλεων. 

Η πόλη που ζεις ή κατάγεσαι ανήκε στην Α΄Αθηναϊκή Συμμαχία; Γνωρίζεις περισσότερα πράγματα για την πόλη σου στα αρχαία χρόνια;

Η πόλη που ζούμε δεν υπήρχε στην αρχαιότητα, καθώς η Νέα Ερυθραία ιδρύθηκε από Έλληνες πρόσφυγες από την χερσόνησο της Ερυθραίας στη Μικρά Ασία το 1923.
Στην αρχαιότητα η χερσόνησος είχε αποικιστεί από Ίωνες, που είχαν ιδρύσει τις πόλεις Ερυθραία, Κλαζομενές και Τέως. Αυτές οι πόλεις ανήκαν στην Α΄Αθηναϊκή Συμμαχία.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: