3 Φεβρουαρίου 2014

H μάχη των θερμοπυλών.






Ο Ξέρξης, ο βασιλιάς των Περσών, οργάνωσε νέα εκστρατεία εναντίον της Ελλάδος. Ο στρατός του απ΄όπου περνούσε σκορπούσε τρόμο. Προχωρώντας έφτασε στις Θερμοπύλες (480π.Χ.) όπου 700 Θεσπιείς και 300 Σπαρτιάτες έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας γενναία.

Ο νέος βασιλιάς της Περσίας, ο Ξέρξης, γιος του Δαρείου, άρχισε να ετοιμάζει καινούρια εκστρατεία εναντίον των Ελλήνων, όπως είχε υποσχεθεί στον πατέρα του.
ο Ξέρξης (Περσέπολη)
Οι Έλληνες μετά από σύσκεψη στον Ισθμό της Κορίνθου (φθινόπωρο 481 π.Χ.) ύστερα από πρωτοβουλία των Αθηναίων και των Σπαρτιατών αποφάσισαν:
  1. να έχουν κοινή άμυνα έναντι των Περσών
  2. να σταματήσουν τις μεταξύ τους διαμάχες
  3. να τιμωρήσουν όσους μήδισαν
  4. αρχηγοί του στρατού θα ήταν οι Σπαρτιάτες.









Την άνοιξη του 480 π.Χ. η μεγάλη στρατιά των Περσών ξεκίνησε από τις Σάρδεις, πέρασε τον Ελλήσποντο και κινήθηκε προς την Ελλάδα. 
Ο ελληνικός στρατός με αρχηγό τον Λεωνίδα, βασιλιά της Σπάρτης, κατευθύνθηκε προς τις Θερμοπύλες, σε ένα στενό πέρασμα, όπου παρατάχθηκαν 7.000 Έλληνες.

Αρχικά ο Ξέρξης ζήτησε από τους Έλληνες να παραδώσουν τα όπλα τους, αλλά η απάντηση του Λεωνίδα ήταν αποστομωτική: "Μολών λαβέ (=Έλα να τα πάρεις)".
Οι Πέρσες δεν μπορούσαν να πολεμήσουν στο στενό πέρασμα πολλοί μαζί, επίσης ήταν ελαφριά οπλισμένοι και χωρίς πανοπλία, οπότε ήταν ανίσχυροι μπροστά στις ελληνικές δυνάμεις.
Από τη δύσκολη θέση τους Πέρσες, τους έβγαλε ένας προδότης ο Εφιάλτης, ο οποίος γνωρίζοντας καλά την περιοχή τούς οδήγησε από το άλλο μέρος του βουνού (την Ανοπαία Ατραπό) και τους έφερε πίσω από την πλάτη των Ελλήνων.
Από τους Έλληνες όσοι ήθελαν έφυγαν, έμειναν 700 Θεσπιείς και 300 Σπαρτιάτες, από τους οποίους σκοτώθηκαν όλοι. Η φιλοπατρία τους όμως έμεινε στην ιστορία.

Για να δούμε ένα χάρτη βίντεο.


Χάρτης της περιοχής με τη σύγχρονη αλλά και την παλιά ακτογραμμή.















Θερμοπύλες κατά το 480 π.Χ.

Θερμοπύλες σήμερα










Όταν έφτασε η είδηση  ότι οι Πέρσες πέρασαν από τις Θερμοπύλες, ο ελληνικός στόλος έφυγε από τα στενά του Αρτεμισίου με κατεύθυνση προς τη Σαλαμίνα.

Ο ποιητής Σιμωνίδης τιμώντας τη θυσία των Σπαρτιατών έγραψε  το παρακάτω επίγραμμα
 "Ὦ ξεῖν', ἀγγέλλειν Λακεδαιμονίοις ὅτι τῇδε

κείμεθα, τοῖς κείνων ῥήμασι πειθόμενοι."
που θα πει: Διαβάτη, πες στους Λακεδαιμονίους ότι εδώ είμαστε θαμμένοι, πιστοί στις εντολές τους.

Αρχείο:Thermopiles memorial epitaph.jpg










Ας παρακολουθήσουμε το σχετικό βίντεο


Γιατί κατά τη γνώμη σου, οι Έλληνες συμφώνησαν να αναλάβουν την αρχηγία οι Σπαρτιάτες;

Στην σύσκεψη των ελληνικών πόλεων στον Ισθμό της Κορίνθου μεταξύ άλλων αποφάσισαν να δώσουν την αρχηγία του στρατού στους Σπαρτιάτες. Αυτό ήταν πολύ λογικό καθώς οι Σπαρτιάτες είχαν τον ισχυρότερο στρατό εκείνης της εποχής. Επίσης ήταν πολύ καλά εκπαιδευμένοι, αφού από μικρή ηλικία ασκούνταν στην πολεμική τέχνη και στα όπλα. Ακόμη είχαν υψηλό πολεμικό φρόνημα και θα ήταν το καλύτερο παράδειγμα πολεμικής αρετής.

Γιατί νομίζεις ότι ο Λεωνίδας και οι στρατιώτες του έμειναν στις Θερμοπύλες, ενώ ήταν σίγουρο πως θα πεθάνουν;

Ο Λεωνίδας και οι στρατιώτες του επέλεξαν να μείνουν στο στενό των Θερμοπυλών παρόλο που ήταν φανερό πως δεν θα σωζόταν κανείς τους. Αυτή η ηρωική θυσία τους πηγάζει από το χαρακτήρα που έχουν γαλουχήσει από μικρά παιδιά στην Σπάρτη. Η αγάπη τους για την πατρίδα και την ελευθερία ειναι ισχυρότερη από την αγάπη για τον εαυτό τους. Για το Λεωνίδα η σωτηρία της Ελλάδας είναι σημαντικότερη για αυτό και επέλεξε να μείνει στις Θερμοπύλες ώστε να δώσει χρόνο στις υπόλοιπες ελληνικές δυνάμεις να ανασυνταχθούν, προξενώντας όσο το δυνατόν περισσότερες απώλειες στους Πέρσες δίνοντας ταυτόχρονα και δείγμα πατριωτισμού και ηρωισμού. Έπρεπε λοιπόν να φανούν ως αρχηγοί αντάξιοι της εμπιστοσύνης των Ελλήνων αλλά και της εμπιστοσύνης της ίδιας της Σπάρτης, αφού φεύγοντας για τη μάχη έπρεπε να γυρίσουν "ή ταν ή επί τας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: